De ziekenhuizen in ons land zijn dringend op zoek naar kankerspecialisten. Er zijn te weinig oncologen om het stijgend aantal patiënten te behandelen. Heel wat ziekenhuizen hebben vacatures die al meer dan een jaar openstaan.

"Op dit moment heb ik een lijst van meer dan 10 ziekenhuizen die graag een oncoloog zouden hebben", zegt professor Simon Van Belle van het Universitair Ziekenhuis Gent. "Dat betekent dat er meer dan 10 vacatures zijn die al meer dan een jaar openstaan."

En er lijkt geen beterschap op komst. Op de website van de Belgian Society of Medical Oncology (BSMO), de vakvereniging voor kankerspecialisten, wordt de lijst met openstaande vacatures alsmaar langer.

"Sommige oncologen hebben daardoor meer dan 30 patiënten per dag", zegt oncologe Manon Huizing van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en medisch adviseur bij de Vlaamse Kankerliga in Het Laatste Nieuws.

"In het UZA hebben we al een hele tijd een plaats open, maar we vinden niemand. De laatste twee oncologen die bij ons zijn komen werken, kwamen uit Griekenland en Argentinië. Die mensen verstaan hun vak, maar de patiënten verstaan de dokters niet."

Andere ziekenhuizen die op de wachtlijst voor een oncoloog staan, zijn het Brugmann Ziekenhuis in Brussel (sinds 5 september 2011), het Mariaziekenhuis in Overpelt en het AZ Turnhout.

"Het tekort betekent voorlopig niet dat patiënten niet worden geholpen", zegt Huizing, maar ze vindt het tijd dat er snel oncologen bijkomen. "Minstens 15 oncologen per jaar. Want het aantal kankerpatiënten zal de komende 10, 15 jaar toenemen met 68 procent. Bovendien leven kankerpatiënten steeds langer. En dat betekent meer werk voor de oncologen."

(belga)